Hur man skapar en galax – en enkel guide med Lightroom
A English version on this tutorial could be found here
Jag har varit ute och fotograferat vintergatan och på olika sociala forum har folk frågat hur jag gjort för att få fram vintergatan, för de flesta som stått ute en mörk kväll har aldrig sett vintergatan med blotta ögat. Så här kommer en liten genomgång på tekniken jag använt.
Jag vet att jag inte är vare sig en fullfjädrad lärare eller en expert på Lightroom eller Photoshop, men det lilla jag kan har jag lärt mig genom att studera hemsidor, prata med folk på sociala medier, men framförallt försökt själv. Trial & Error är ledordet. Så för att betala tillbaka lite av den kunskap jag fått från andra så skriver jag denna enkla manual.
Kursen använder Lightroom 5.6 som redigeringsprogram.och följande utrustning använde jag vid fototillfället:
- Canon 5D mk III kamerahus
- Canon EF 16-35 mm f/2,8L USM
- Ett 20 år gammalt Manfrotto 055 stativ (extremt stabilt och tungt)
- Pannlampa
- Trådulösare
För att det ska vara någon ide att ens försöka fånga vintergatan bör man vara på en mörk plats med så lite störande omgivningsljus som möjligt. Om du inte vet riktigt hur mycket ljus som faktiskt finns där ute så kanske det kan vara kul att titta på en sida där man ser exakt hur ljusföroreningarna sprider ut sig. En sida jag kan rekommendera är Blue Marble Light Pollution Map. Men jag fotograferar som sagt när en stad, och det fungerar det med. Vidare bör man även ha koll på månen, om den är uppe eller ej, för dess ljus kan förstöra en hel del.
Innan jag går ut använder jag en mjukvara som heter Stellarium. Detta program visualiserar himlen och visar alla stjärnor och himlakroppar, vart som helst på jorden, under vilken tid som helst. Jag ställer in min plats, Lysekil i detta fall, och ändrar tiden så den motsvarar den tid jag tänkte gå ut. Efter detta är gjort kan man enkelt se vart vintergatan finns på himlen, samt om månen lyser eller ej. Programmet är helt enkelt ett oumbärligt planeringsverktyg för mig. Stellarium hittar ni här.
Uppackning och fotograferandet
Jag brukar gå ut innan det är helt kolsvart, bara för att jag ska kunna komponera bilden som jag tänkt mig. När platsen eller platserna är bestämda riggar jag upp all utrustning och kopplar in trådutlösaren och startar sedan med inställningarna.
Först av allt måste man fokusera så allt blir skarpt. Jag brukar använda autofokusfunktionen och fokusera på något väldigt lång bort. Detta ställer in objektivet till oändligheten. När detta är gjort ändrar jag knappen på objektivet till manuell fokusering och rör inte fokusringen under hela kvällen. Om man inte gjorde denna ändring skulle kameran försöka hitta en fokuspunkt i den svarta natten., och det lyckas den inte med, tro mig.
Nästa steg är att är att ändra kameran till manuell fotografering så man kan ändra alla inställningar. Jag vill ta kontroll över kameran och bestämma själv allt vad den ska göra. Beroende på kamera kan detta se lite olika ut men på min kamera har jag ett vred som jag ändrar till inställningen ”M”. sedan går jag in och anger mina inställningar som jag testat tidigare och de är dessa:
- ISO: 3200
- Bländare: f/2.8
- Tid: 25 sek
- Spara som: RAW (absolut inte JPG) i högsta upplösning.
- Brusreducering för långa slutartider: AV (löser brus i Lightroom senare)
- Brusreducering för höga ISO: AV (löser brus i Lightroom senare)
- Vitbalans: Spelar ingen roll, det justerar vi i Lightroom senare.
Nu när alla inställningar är klara riktar jag kameran mot himlen och använder minsta brännvidden på linsen. I mitt fall är det 16 mm. Sedan är det bara att trycka av och hoppas på det bästa, och i mitt fall blev detta resultatet.
Vad kan man då säga om denna bild. Ganska mycket faktiskt. Fördelarna är att man ser vintergatan klart och tydligt samt alla stjärnor, och bilden inte är utbränd (överexponerad) mer än i fönstret på fyrhuset. Likaså tycker jag att kompositionen är bra (andra kan tycka annat om detta) men problemen överväger, och man ser tydligt hur allt lutar, och att man har en slöja av gul/brunt ljus över hela bilden. Detta ska vi nu fixa till i Lightroom.
Skapa en bild i Lightroom 5.6
Jag förutsätter att de som läser detta har vissa baskunskaper i Lightroom, och tänker därför inte förklara i detalj alla flikar och funktioner i mjukvaran. Därför importerar ni er bild in i Lighroom på lämpligt sätt, letar rätt på bilden och öppnar framkallningsmodulen i programmet. Jag anger också alla funktioner på Svenska, för det är så mitt program är inställt.
Det första jag brukar göra med bilden är att räta upp horisonten och applicera korrigeringar för att motverka den förvrängning objektivet ger när man tar bilder med 16mm brännvidd. Ibland spelar dessa förvrängningar ingen större roll, men om man har mycket vågräta eller horisontella linjer i bilden så blir dessa sneda eller kurviga och bilden ser lite konstig ut. Jag går till funktionen Objektivkorrigeringar. Där klickar jag i alla tre val i fliken ”grundläggande” Då rätas horisonten ut och allt blir hyfsat rakt, men huset lutar en hel del.
Detta är ett problem, och det jag ser på denna bild, är att det lutar lite för mycket för att programmet ska kunna fixa till detta, så jag låter det vara som det är och justerar detta i ett senare tillfälle i Photoshop.
Nästa steg är att fixa till ljus och färger i bilden. Detta ger en allmän justering och tar fram vintergatan lite mer men framförallt tar bort det gul/bruna täcket över bilden. Så jag går till funktionen ”Grundläggande” och börjar dra i reglagen.
De justeringar jag gör är dessa, men de skiljer sig ganska säkert från din bild. Så beroende på hur just din bild ser ut så justerar du efter hur du vill ha din bild att se ut.
- Färgtemperatur: 3795K
- Färgton: -2
- Exponering: -0,13 (obefintlig justering alltså)
- Kontrast: +80
- Högdagrar: -100
- Skuggor: +62
- Vita: +62
- Svärta: -62
- Klarhet: +24
- Lyster: -26
- Mättnad: +6
Resultatet av dessa justeringar blir så här:
Vad har vi då fått fram? Vintergatan framträder mycket tydligare. Vi har fått ett kallare uttryck i bilden, och kontrasten och detaljerna har ökat väsentligt. Jämfört med den första oredigerade bilden så har det hänt massor, och tänk på att all denna information har plockats fram ur de data kameran lagrade på minneskortet. I princip skulle detta räcka, och man skulle vara nöjd med resultatet, men vi ska dra det ytterligare några gånger genom Lightroom, och se om vi kan förbättra det ännu mer.
Brusreducering
Som jag nämnde tidigare har jag stängt av all reducering av brus i kameran innan jag startade. Detta ska nu justeras och detta görs under fliken ”Detalj” Jag visar en liten förstoring av bilden och här ser man extremt mycket brus som gör bilden alldeles grynig. Inte speciellt vackert, och det är lite svårt att rensa bilden från allt detta utan att förlora detaljer. Jag börjar dra lite i reglagen och detta kom jag fram till fungerar bäst på just min bild, men som sagt, det kan vara annorlunda på era bilder.
- Skärpa: 50
- Radie: 0,5
- Detalj: 8
- Maskning: 100
- Luminans: 70
- Detalj: 3
- Kontrast: 0
- Färg: 31
- Detalj: 50 (oförändrat)
- Släthet: 50 (oförändrat)
När detta är gjort så blir bilden betydligt slätare och bruset har minskat markant. Var dock försiktig gällande denna justering för det tar bort mycket detaljer, och drar man extremt mycket i reglagen så slutar man med en bild som ser ut som en pastellmålning.
Plocka fram mer detaljer
Nu kommer de sista stegen i processen att skapa en galax. Dessa steg innefattar funktionerna ”Övertoningsfilter” och ”Justeringspensel” Dessa hittar man här i Lightroom.
Vi börjar med Justeringspenseln. Klicka på funktionen och då öppnar sig ett litet fönster som kontrollerar just denna pensel. Börja med att öka värdet för Exponering ganska rejält så vi kan se vart vi målar på bilden. Ställ även in värdena för ”Ludd” och ”Flöde” till 100″ samt justera storleken på penseln så den passar din bild.
När detta är klart så målar du helt enkelt över de delar som vintergatan syns på. På bilden syns två tydliga stråk, och dessa täcks då av min pensel, och när det är klart blir resultatet detta.
Efter att jag målat börjar justeringen. Dessa inställningar tycker jag fungerar på min bild.
- Temperatur: -5
- Färgton: +5
- Kontrast: 63 (ökat ordentligt)
- Högdagrar: 11
- Skuggor: 4
- Klarhet: 4
- Mättnad: +38
- Skärpa: 18
Det jag gör är att lyfta fram vintergatan lite mer, justera färger och då framförallt temperaturen på galaxen så den poppar upp lite mer. Reglagen är känsliga så det gäller att se upp så det inte ser påklistrat ut, utan smälter in i den övriga bilden.
Nu är det mesta färdigt, och det som återstår är att fixa till förgrunden lite. Den är för mörk och behöver lättas upp lite. För att göra detta använder jag verktyget ”Övertoningsfiltret”. Det fungerar på samma sätt som justeringspenseln, men lägger en linjär justering över den del av bilden du vill justera. Även här kan det vara lämpligt att öka exponeringen en hel del så man ser vad man gör och hur långt justeringen når. Så här gjorde jag på min bild.
Som sagt, det är överdrivet så jag justerar ner exponeringen till noll och ökar värdet för ”Skuggor” till ca 60. Efter detta är gjort så lägger jag till ytterligare ett övertoningsfilter, denna gång i ca 45 graders vinkel från nedre vänstra hörnet för att dämpa ner ljusföroreningarna lite. Inställningarna jag använder här är att jag minskar ”Högdagrar” till +43 samt ”Mättnaden” till +57
Så efter allt pillande så blir resultatet detta. Det är lite skillnad från det som kom ur kameran, eller hur. Jag skulle på denna bild även justera huset så det inte lutar så mycket, och det är enkelt fixat i Photoshop, men det blir en annan gång jag får visa den funktionen.
Det går naturligtvis att göra mycket mer med bilden. Huset kan justeras mer, för i detta fall tycker jag det är lite för gult och sticker ut lite för mycket. Himlen och vintergatan kan justeras till oändlighet, för det finns många olika viljor och tankar på hur det ska se ut. Men jag vill bara visa att det går att plocka fram mycket information ur en bild och förstärka delar av den, som i detta fall vintergatan.
Många av mina bilder använder jag funktionen MNL. Bland flikarna nyans, mättnad och luminans kan man öka och minska specifika färger t.ex i vintergatans stoftmoln. Själv brukar jag försöka förstärka bruna och lila toner som ger en lite mer fylligare galax. Detta är inget jag gjort på denna bild, men prova själv. Det är så man lär sig.
Så kritisera mig inte för mycket för att jag misslyckats med justeringarna, för jag är bara en enkel självlärd amatör som bara vill dela med mig lite av det jag kan.
Ett givande inlägg. Tack…
Tackar! Tack för att du delar med dig av din kunskap!
Tack för bra info, ska ge mig ut om en stund och fota. Inväntar egentligen nästa vecka då månen är som minst men övning ger färdighet! 🙂