15 dec

Lysekil vs. Stockholm

Som jag lovade, här kommer den andra delen av den stora julbordskampen mellan Lysekil och Stockholm. I ena ringhörnan står det lokala alternativet, underdogen NH5 från Lysekil, och i den andra bjässen och regerande mästare Erik´s Gondolen från Stockholm. Det här kan bli kul, så vi startar matchen.

Julbord på NH5 i ysekil med färska skaldjur

Sillarna:
Gondolen började i veckan att presentera redaktörens favoritmat på julbordet, det vill säga sill på ett föredömligt sätt. Inläggningarna var varierande och smakrika. NH5 presenterade dock ett bättre urval, och smakerna var på det hela lite mer rena och lite mer av allt. Det är en jämn kam men med tanke på skillnad i antal sorter och att NH5 lyckades lite bättre med smakerna går denna rond till NH5.

Laxen:
Även här så börjar Gondolen hårt och går på knock direkt. Med många olika typer och riktigt bra smaker måste Lysekil prestera underverk. Och det gör de. Även här lyckas de riktigt bra och kommer upp i samma perfektion som Stockholm. Här kan man nog säga att det blir oavgjort.

Små snittar:
Stockholmskrogens urval av andra typer av smårätter var förvånansvärt magert. Det fanns olika typer av fyrkanter med olika typer av fyllningar, men Gondolen hade inte en chans mot NH5. Här var utbudet enormt och uppläggning, smakerna och variationen otroligt. Nu kanske man kan tycka att redaktören är lite påverkad av att det var mycket fisk och skaldjur i Lysekil och det är nog sant, för just dessa rätter är hans favoriter. Och ronden slutar med fullständig knockout och Gondolen får nu försöka att komma upp på benen igen.

Kallskuret:
Här blir det en jämn kamp mellan krogarna. I detta fall har båda ett ganska bra urval. Olika skinkor, salami och korvar dukas upp. På det hela en jämn kamp. Men i slutet kommer Lysekil med sina Italienska och Spanska lufttorkade versioner. Kanske inte något man ska ha på ett traditionellt svenskt julbord, men de rätterna var riktigt goda. Lite bottennapp för Lysekils del blev det för vissa av viltprodukterna. Vildsvibnssalamin t.ex var riktigt dålig. Slutsatsen är att Lysekil hade ett mycket större  utbud, men den var flera saker som drog ner betyget. Stockholm var helt jämn i denna rond och här blir det oavgjort

Varmrätterna:
Inget att klaga på här från någon av parterna. Denna del är inget av redaktörens favoriter, för när man väl kommit hit så brukar man vara riktigt mätt. Lysekil presterade dock höga poäng med sina revbensspjäll och Stockholm effektivt kontrade bort med sin Janssons frestelse. Även denna rond blev lika

Dessert:
Här kommer vi till den del som jag faktiskt trodde att Gondolen skulle sopa mattan med NH5. Gondolens små desserter var enastående. I alt var det både ett och två snäpp bättre i allt. Det enda som NH5 kunde sätta emot var ostarna. En helt klar seger för Gondolen.

Det lilla extra:
Båda restaurangerna hade naturligtvis det där lilla extra som man inte förväntat sig. NH5 i Lysekil plockade fram sina fiskbullar i sås och en skaldjursomelett som var helt fantastiskt. Likaså var de färska skaldjuren en trevlig upplevelse. Stockholms Gondolens lilla extra var naturligtvis desserterna och slog mig med häpnad. så här blev det lika.

Servering och personal:
Med tanke på att julbord är just julbord så fungerade personalen på ett riktig bra sätt på båda restaurangerna. Vänliga, trevliga, servicemässig ut i fingerspetsarna. Kort sagt både NH5 och Gondolen gjorde det de skulle och låg på topp hela besöket.

Slutresultatet:
5 poäng till NH5 i Lysekil mot 3 poäng till Gondolen Stockholm. Detta måste bevisa att västkusten är bättre på det mesta de tar sig för, för vi bor ju på Sveriges framsida

 

 

 

Vad tycker du om detta inlägg? Skriv en rad...

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: