04 Feb

Panpizza & panpizzaformar: En enkel guide

Jag har en massa funktioner som visar vad folk söker på när de hittar till min lilla blogg.  Det är inte så många besök om dagen, kanske drygt 20 st en bra dag, men månad efter månad bygger det upp en ganska stor besökarkrets.

 

En av de söktermer som återkommer ofta är Panpizza, så jag tänkte ge er som hittat till detta inlägg ett lite mer fylligt reportage om just denna typ av pizza och hur man får till det. Jag är ingen kock så recepten får ni använda på egen risk.

Panpizza, då tänker jag på Pizza Hut, eller liknande typer av pizza. En tjockare botten gräddad i någon typ av form, till skillnad från våra vanliga pizzor som är tunna. Problemet jag upplevde när jag ville börja baka panpizzor var att få tag på formarna. Det var inte lätt, för de flesta företag är grossister till restauranger och pizzerior.

Efter mycket sökande hittade jag ett företag som faktiskt sålde panpizzaformar även till privatpersoner. Vissa som t.ex Caterdirekt säljer formar i storpack för flera 1000-rtals kronor per set, men andra som Bakers (scrolla långt ner på sidan), och där jag köpte formarna från, sålde dem styckvis.

Ett annat problem är att dessa formar kommer i många olika storlekar och med eller utan non-stick beläggning och vad ska man då välja? Själv visste jag att jag skulle ha formarna på grillen så non-stick gick bort direkt på grund av den extrema värmen som kan komma från grillen. Jag tror inte att det är speciellt nyttigt att bränna detta ytlager och få det att fastna i maten, och egentligen handlar det bara om att smörja tillräckligt och ha stora armmuskler när mans ska diska formarna.

Så det blev formar i blåstål, det vill säga utan någon som helst rostskyddsbehandling. Det finns även vad jag kan se rostfria varianter, men hur dessa är vet jag faktiskt inte.

Storleken, 32 cm, valde jag för att passa både grillen och ugnen om jag nu skulle vilja använda båda sätten att tillaga pizzorna på. (återkommer om grill och ugn senare) och antalet jag beställde blev till slut 4 stycken, vilket borde räcka till ett riktigt pizzakalas för många personer.

Mina nyiköpta panpizzaformar från Bakers. 36 cm diameter så de får plats både på grillen och i ugnenPanpizzaformar, inbrända och klara

Förberedelser av nya formar i Blåstål:
Innan jag ens kom på tanken att använda formarna behövdes de diskas ordentligt. Och när det tunna skyddande skiktet av någon typ av olja försvann så blev det rostfläckar direkt. Så tänd på grillen och sen var det bara att smörja in formarna med ett tunt lager av matolja. Jag smorde in insidan först, och lade sedan formarna på riktigt het grill för att bränna in dem ordentligt.  Denna procedur upprepades 3-4 gånger innan jag tyckte att formarna hade bränts in ordentligt.

Några kanske undrar vad det menas med att bränna in en form?
Det är ganska enkelt. Ett tunt lager av matolja, spelar ingen större roll vilken typ, själv använde jag en solrosolja, gnids in på formen. Det är lite som att måla. Hellre många tunna lager än ett tjockt.

Efter detta så lade jag formen på grillen som var riktigt varm. Det som nu händer ser ut som att oljan torkar bort under intensiv rökutveckling. När formen är helt torr, tar man bort den från grillen, låter den svalna och upprepar proceduren några gånger. Ju fler gånger man gör det och ju noggrannare man är att försöka på ett jämt lager, desto bättre blir resultatet. Och set till att både in och utsida bränns in ordentligt.

När denna process är klar kommer ni få en form som ser riktigt ful ut men den kommer garanterat inte att rosta eller bränna fast masten. Och om ni upprepar denna inbränning, kanske varje säsong, så har ni panpizzaformar för resten av ert liv, till skillnad om ni valt en form med non-stick beläggning.

Grill eller ugn?
Jag fick inspiration om just panpizzor på nätet och då skulle de köras på en klotgrill. Det jag upptäckt är att det är jättesvårt att få till en jämn temperatur i grillen. Jag är riktigt bra på att grilla och vill ha 100% kontroll men…

Pizzan på grillen Denna är med Tackoköttfärs och rödlöksfyllning
Pizzan på grillen Denna är med Tackoköttfärs och rödlöksfyllning

Så jag gör såhär. Börja med att köra pizzorna en och en eller om ni har varmluftsugn alla på en gång i en vanlig ugn. Låter tråkigt, men det kommer bli bra, det lovar jag er. När pizzorna i princip är klara, ta ut dem och lägg dem på en medelvarm grill i 5 minuter. Detta gör att man får den läckra röksmaken utan att riskera att botten är kolsvart och fyllningen inte är gräddad.

När pizzorna är klara så låter jag dem vila i ca 10 minuter för att de ska hinna sätta sig lite. Det är en del vätska i fyllningen och tar man och slevar upp dem direkt så blir det bara en riktig sörja av allt.

Pizzasåsen.
Tomatsåsen på pizzan är något jag helst gör själv. Det är extremt enkelt men tar en stund för såsen att koka ihop. Gör så här för 4 panpizzor.

2 burkar krossade tomater hälls i en kastrull. Tillsätt 0,5 dl torkad basilika och 0,5 dl torkad oregano. Häll i en matsked salt. För de riktiga vitlöksälskarna så kan man skiva ner en vitlöksklyfta också, men set till att den är skivad, inte pressad. Låt nu denna blandning koka upp och efter att den kokar låt den småputtra på låg värme i ca 20 minuter. När allt kokat ihop så kör såsen med en mixerstav för att få den helt slät.

Jag ha experimenterat lite med att köra hela konserverade tomater istället för krossade, lagt till lite svartpeppar och även lagt till lite cayennepeppar eller chilipeppar för att få lite mer sting i såsen, men jag tycker nog att ursprungsreceptet är bäst

Pizzan:
Själv använder jag ett recept som jag hittat på Allt om Mats´s hemsida och det låter så här för en pizza bakad i en 32 cm form. Själv tar jag detta recept gånger 4, för att få fyra kompletta pizzor. Perfekt att frysa in så har barnen nåt att ta sig efter solmaten varigt dålig

  • 25 gram jäst
  • 2,5 dl vatten ljummet 37 grader
  • 1 matsked olivolja
  • 1/2 tesked salt
  • 1 matsked bakpulver
  • 6-+7 deciliter vetemjöl special
  • 1 matsked olivolja för att smörja formen
  • 1 stor 32 cm rund form
  1. Finfördela jäst i en bunke och rör ut i ljummet vatten. Tillsätt olja, salt och socker.
  2. Blanda ner vetemjöl blandat med bakpulver. Arbeta till en slät deg. Strö över lite mjöl och ställ att jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 40 min.
  3. Smörj formarna eller formen med olja. Kavla ut degen 1 pizza i samma form som formarna och lägg i botten att jäsa ca 30 min.
  4. Lägg på önskad fyllning och grädda i 225° ca 20 min.

Fyll din pizza:
Det är enkelt att fylla en pizza, och när jag gör det så är det med ganska bra råvaror. De fyra normala versionerna är dessa och alla tilltalar en individ i familjen mer än de andra. På samtliga pizzor använder jag mozzarellas i block för att få den trådiga sega känslan på osten, men det går att använda vilken ost du själv har som favorit.

Panpizza "Pizza Hut style" färdiga för tillagning. Salami, kyckling med curry, Capricciosa samt tacoköttfärs/rödlök
Pizzor färdiga för att först gå in i ugnen, sedan på grillen

Curry och kycklingpizza
Ta 2-3 kycklingfiléer och skär dem i fyrkanter eller småbitar. Stek dem sedan på medelhög värme tills de är helt stekta. Salta lite lätt och häll på mängder med curry. Enligt min egen uppfattning och framförallt dottern som älskar curry så kan det inte bli för mycket. Fördela sedan kyckling/curryröran på pizzan där du först lagt ut tomatsåsen i botten följt av tunt skivad mozzarella och avsluta med jordnötter eller cashewnötter.

Tacopizza med rödlök
Här tar jag 400 gram nötfärs som steks i en stekpanna. Häll i en påse Taco Kryddmix och lite vatten. Stek ihop tills det är färdigstekt. För de djärva kan man även hälla i lite salsa i en styrka som passar just dig. Fördela sedan Tacocurryröran på pizzan där du först lagt ut tomatsåsen i botten följt av tunt skivad mozzarella och avsluta med rikliga mängder av tunt skivad rödlök.

Skinka eller salami pizza
Riktigtr enkel pizza däe man skivar rökt skinka och fördelar den över pizzan. Kanske lite chaminjoner kan läggas till om man nu gillar det. Skinkan kan med fördel bytas ut mot Chorizokorv eller Chorizosalami och då täcker man hela pizzan med salami. Mer ÄR bättre för salamin krymper en del när den tillagas

”Vad frysen har att erbjuda” pizza
Denna pizza är lite varierad. Normalt så brukar det alltid bli en skiva av lövbiff eller något annat kött som sparats från en riktig söndagsmiddag. Dessa rester brukar jag använda på en separat pizza eller som extra fyllning på någon av de andra.

 

 

Vad tycker du om detta inlägg? Skriv en rad...

%d bloggare gillar detta: