19 jun

Renovering del 3 – Hur tänkte de då?

Tidigare har jag berättat om hur eländigt det var att få ner tapeterna från väggarna. Men när de väl kom ner, och man påbörjade spckling och slipning kändes det som att man var på väg åt rätt håll. Dock var man lite orolig för hur själva tapetseringen skulle gå.

Frugan hade valt en randig tapet av ”non-wowen” typ. Den ska alltså monteras genom att man limmar direkt på väggen och sedan hänger upp en torr tapet. Jag har gjort detta förut ett antal gånger, så det borde gå lätt. Problemet som kom upp i mitt huvid är att tapenen är randig. Och randiga mönster tillsammans med väggar som lutar åt alla håll kan vara lite problem.

Men det är bara att försöka och första våden kommer upp utan några problem. Lodat är det och allt ser faktiskt riktigt bra och framförallt rakt ut. Så det blir till att fortsätta med resten av väggen  och när man väl kommer fram till nästa hörn så stämmer allt perfekt. Allt är spikrakt. Detta kan väl inte fortsätta till nästa hörn, tänker jag i min lite olycksbådande hjärna, men tro det eller ej, även nästa hörn är 100% rakt. Sen är det bara att dra på för de övriga väggarna ska ha en icke mönstrad tapet, så där spelar det inte någon större roll åt vilket håll allt lutar åt.

Första våden uppe

Nästa projekt i vardagsrummet var att blåsa ut det gamla slitna ekgolvet. Det har legat där senan 1989 (enligt stämplarna bakpå plankorna. Och det var riktigt slitet, det kan jag garantera.

Problemet med att få ut ett gamalt parkettgolv var att dessa golv är limmade, inte ”klickade” som de är idag. Det blev till slut bara att med muskelkraft försöka bryta bort golvet bit för bit. Det gick men en del skavanker fick jag då golvet fjädrade tillbaka och skrapade sönder ett ben. Snygga blåmärken!

När väl golvet är borta kommer nästa fundering. Under allt ligger en gammal nålfiltsmatta som troligen las in på 1970 talet.  Jag undrar vad de som lade in parketten tänkte på. För någon fuktspärr mellan betongplattan och golvet gick inte att hitta. Så det blev att ta på sig handskar igen och sakta men säkert rycka bort den limmande mattan från betongen. Jag måste ge en eloge till mattläggaren, för fortfarande satt denna matta som berget. Det var ett riktigt lim som de använde på den tiden, det är säkert.
Nålfiltsmatta under parketten?

Det nya golvet kom dit utan några större problem. Imponerad blev jag över hur enkelt ett modernt golv går att montera. Och precisionen på alla fogar var helt fantastisk. På bara tre timmar var 25 kvadrat golv inlagt och alla lister låg bara och ivrigt väntade på att bli monterade. och faktiskt, resultatet blev riktig bra när de nya möblerna kom in.

Vi har fått ett nytt rum i huset, bokstavligt.Slutgiltig lösning

Vad tycker du om detta inlägg? Skriv en rad...

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: