20 Dec

Skillnad på julbord och julbord

Nu är det juletider och därmed börjar julborden avverkas i snabb takt. I år fick jag till och med tid att gå på jobbets julbord i Stockholm som jag blev förhindrad att gå på förra året. En skylift och en mobilkran i snö och minusgrader lockade tydligen mer än värmen i en restaurang.

Jobbets julbord, om man nu ska börja med det, serverades på Gröna Stugan i Sundbyberg. Allt var jättevackert när man kom dit. 20 cm nysnö, vackra omgivningar och glögg serverades i en liten paviljong. Riktig julstämning alltså. Tyvärr höll väl maten inte samma klass som vädret. Gröna stugan valde och server ett ganska fattigt julbord. Några sillsorter som smakade mer eller mindre samma. Många tallrikar var tomma och resten var oproffsigt upplagt. Det verkade som de i köket mest ville hem så fort som möjligt.

Nu var att Gröna stugan var mer eller mindre fullsatt. Och därför kanske man ska ha överinseende med att serveringspersonalen knappast var vid vårt bord överdrivet mycket under kvällen. Kanske är kvalitén lägre i huvudstaden på dess julbord, men detta julbord blev jag  inte imponerad av, faktum är att det var ett av de sämsta julbord jag någonsin ätit, och det är svårt att resonera bort.

En helt annan klass serverades några dagar senare. Denna gång besökte jag och familjen tillsammans med några vänner NH5 i Lysekil. Detta var faktiskt första gången som jag betalat ett julbord ur egen ficka. För normalt räcker det med det som jobbet brukar bjuda på. Sen kommer själva julen och efter den tiden vill man inte vare sig tänka eller se julmat på länge.

Hur var då julmaten på Norra hamnen 5? Om jag skrev ner julbordet på Gröna stugan ordentligt så var detta precis tvärt om. Allt var mer eller mindre perfekt. De kalla rätterna var extremt vällagade. Allt fylldes på kontinuerligt. Inget fick bli tomt och allt, förutom några få undantag smakade underbart. Min personliga favorit var hemlagade fiskbullar i en skaldjurssås. Helt underbart. Lokalerna var även de riktigt trevliga med en varm brasa som brann hela kvällen.

Så, slutsatsen är denna. Undvik för allt i värden att lägga pengar på ett julbord i Sundbybergs Gröna stuga. Satsa hellre på Norra hamnen 5. Om man får maximal valuta för pengarna när man äter på NH5 kanske är lite tveksamt, men 495.- per person gjorde inte allt för ont att betala, för så bra var maten.

Görna stugan Sundbyberg

Det bästa med Gröna stugan i Sundbyberg var utsidan som låg inbäddad i mjuk snö

En snyggt upplagd tallrik tillhörande min dotter Elina

En snyggt upplagd tallrik tillhörande min dotter Elina

Sill, lax och annan fisk

Sill, lax och annan fisk i mängd serveras i Lysekil

Skaldjur i mängder serveras på ett julbord på västkusten

Skaldjur i mängder ska serveras på ett julbord på västkusten

Vad tycker du om detta inlägg? Skriv en rad...

%d bloggare gillar detta: