Rubbad fläskfile med honung-chipotle BBQ sås
Just nu håller jag på med att utforska olika grillrätter. För som de flesta gjort, man började med korv, gick över till flintastek, och sen då? Själv har jag blivit såld på BBQ kulturen, men även den börjar man tröttna på lite på den rökiga smaken. Så det har blivit till att leta recept.
Förra året köpte jag en grilltidning på en flygplats i USA. Denna tidning gav mig bra inspiration redan förr året, och jag tänkte att det skulle bli ännu mer av den varan i år. Så jag chansade och beställde några nya tidningar på nätet från USA. Fem nummer av grilltidningar kom faktiskt i brevlådan efter någon vecka, utan några som helst problem, och priset var ok, ca 400 kronor för allt. Så nu har jag lusläst alla nummer och börjat prova mig fram på lite nya smaker. Så här kommer vad jag gjorde.
Rubbad fläskfile med honung-chipotle BBQ sås. Serveras med sötpotatis och salsa.
Kött:
- 2 fläskfiléer eller 3-4 kycklingbröstfileér
Rub:
- 1 msk chilipulver
- 2 msk krossade kumminfrön
- 2 msk brunt socker
- 2 msk vitlökspulver
- Salt och nymalen svartpeppar
Sås:
- 1,5 dl honung
- 0,5 dl äppelcidervinäger
- 3 msk Tomatpuré
- 1 chipotle från burk (kan vara svår att få tag på)
- 2 msk Adobo sås (från burken med chipotle)
- 1 msk Dijonsenap
Tillbehör:
- 3 sötpotatisar som skalats och skivats i 1×1 cm stänger
- 1 grön eller gul Zucchini som skivats i ca 1 cm tjocka skivor
- Västerbottenost, riven
Grillad majs och tomatsalsa:
- 2 majskolvar, förkokta. Finns i affären som vacuumpack
- 5 plommontomater, eller andra tomater
- 0,5 rödlök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 chipotle från konservburk (kan vara svår att få tag på)
- 2 msk oregano
- 2-3 msk limejuice
- 2-3 msk olivolja
- 0,5 msk salt, kan behövas lite mer
Vi börjar med Grillad tomat och majssalsa. Gör så här:
- Dela tomaterna i halvor och lägg dem antingen på grillen och grilla dem så de blir helt mjuka. Tar ca 10 minuter (5 minuter på varje sida) Jag hade inte eldat upp grillen så jag tog helt enkelt och stekte de hava tomaterna tills de blev mjuka. Låt dem svalna något och hacka sedan upp dem i bitar, ca 1×1 cm stora och lägg i en stor skål.
- Majskolvarna delas i hälften och grillas så de får färg. Ta även här ca 10 minuter. Jag brukar lägga lite smör på varje halva för att få en mjukare smak. När de är klara skär loss kornen från kolven med en kniv och lägg dem i skålen tillsammans med tomaterna. Än en gång så var min grill inte klar, så jag skalade av majskornen från kolven direkt och stekte dem gyllenbruna i stekpannan tillsammans med lite smör.
- I en mixer eller blender, lägg i en halv skalad rödlök, 1 chipotlepeppar, lime, vitlöksklyftor, oregano och olivolja och kör mixern så att allt blir väldigt finhackat men ändå ska det vara lite storlek på bitarna. Det får inte bli en sörja av allt..
- Rör ner smeten tillsammans med majsen och tomaterna. Salta lite lätt med flingsalt och rör runt. Ställ i kylen för att svalna. Den håller nog några dagar där.
- Jag tog och hällde upp lite salsa i portionsskålar och ställde på tallriken. Men detta kan ni göra som ni vill.
Köttet och rub.
- Köttet är väldigt enkelt att fixa till. Trimma fläskfilen och ta bort alla ev. hinnor. Blanda alla torra ingredienser i en liten skål. Gnid in kryddmixen ordentligt på köttet.
- Grilla köttbitarna ca 5 minuter på varje sida så de får final grillränder. Ta undan köttet och lägg det på en sida utan kol och låt dem grillas ytterligare ca 10 minuter.
- Lägg i en form och täck med aluminiumfolie och låt vila i ca 15 minuter. Skär upp köttet i fina bitar och lägg på en tallrik.
- Ta en matsked och häll LITE sås över köttbitarna. Ja menar verkligen LITE för såsen som jag kommer att beskriva är STARK.
Honung och chipotle BBQ sås:
Såsen är också väldigt enkel att göra. Men som jag varnade om innan tenderar den att bli väldigt stark. Så ta det lite försiktigt med den.
- I en mixer, blanda allt och kör sedan mixern till såsen blir mer eller mindre helt slät. Klart!
Tillbehören:
Zuccinin slängde jag på grillen. Först 5 minuter på en sida så skivorna blev ordentligt grillade, dock utan att brännas vid. Sedan vände jag dem, och flyttade dem till en svalare del av grillen. På den grillade ytan hällde jag riven västerbottenost och lät skivorna grillas ytterligare ca 5 minuter och detta räckte för att osten skulle smälta.
Sötpotatisen kan man fixa till på två sätt. Jag friterar dem i ca 15 minuter i en fritös, 170 grader. Men man kan också köra dem i en ugn på hög värme.
Chipotle i Adobosås
I många amerikanska tidningar ingår ofta Chipotlepeppar i Adobosås. Dessa burkar, för det är konservburkar kan vara lite svåra att få tag på. Vad det är i burkarna? Chipotle är en rökt och torkad Jalapeño chili som fått mogna så att den är röd innan rökning och torkning. Här inlagd i en Adobo marinad bestående av tomatpuré, lök, vinäger,vitlök, majsolja och kryddor. Ger en helt fantastisk het rökt smak till det mesta som du inte kan vara utan när du en gång provat!
Det finns recept på hur man gör egen och det kan faktiskt bli nödvändigt om man inte hittar en sort som jag faktiskt gjorde. Hemköps affärer har dessa burkar. Gå till Tacohyllan och har ni tur finns de där. Även Willys kan ha dem.
Hittar man nu inte dessa underbara pepparfrukter, kan man använda t.ex Chipotlepaste och lite rökarom. Röran hittar du i de flesta Tacohyllor i affären och jag tror att Santa Maria har en variant. Rökarom är ett måste i alla skafferier och jag använder Liquid smoke på flaska. Finns nästan alltid i alla affärer.
Lite receptlänkar och inköpslänkar:
Tack för inspiration… Låter gott 🙂